skip to Main Content

De ontwikkeling van L.E.D. lampen is de afgelopen jaren hard gegaan. Het beeld dat mensen hebben van L.E.D. is dat het een kil licht geeft, in een strakke bundel en meestal niet voldoende.

Dat is inmiddels niet meer het geval. De betere L.E.D.’s geven een mooi warm of helder licht afhankelijk van keuze, en is bijna niet meer van halogeen of gloeilamp te onderscheiden.

Voordelen

  •  Zeer zuinig – 6W in plaats van 50W (40- tot 80% besparing)
  • Wordt niet heet – geen oververhitte fittingen
  • Milieuvriendelijk – geen kwik zoals in TL- en spaarlampen
  • Trekt insecten niet aan
  • Lange levensduur – 50.000 uur tov 2.000 voor halogeen
  • Minder onderhoud – door lange levensduur
  • Geen UV en IR uitstraling – zoals bij TL- en spaarlampen
  • Onmiddellijk aan – kan tegen vaak aan / uit schakelen
  • In vele vormen verkrijgbaar – ook als strip, voor innovatieve verlichting
  • Schokbestendig – Kunnen tegen schokken en trillingen
  • Veilig – Worden niet warm, dus geen brandgevaar, veilig voor kinderen
  • Comfort – Door geringe stroomverbruik kunnen ze langer aan, tegen lagere kosten

Kosten

L.E.D. lampen zijn duurder dan andere lampen. Ze gaan echter langer mee, hebben minder onderhoud nodig en verbruiken veel minder energie. Gezien de prijs van elektriciteit is het toch interessant om over te stappen.

L.E.D. lampen zijn er als directe vervangers voor de meest voorkomende lampen: standaard lampen, halogeen spots, TL-buizen enz.

In de meeste gevallen is de investering in L.E.D. lampen tussen 4 en 12 maanden terugverdiend. Daarna is het enorm besparen op de rekening voor verlichting, zowel op stroom als op onderhoud.

Besparing

L.E.D. lampen verbruiken veel minder energie, gaan langer mee en worden niet heet. De besparingen zijn dus op het gebied van energieverbruik, het milieu, onderhoud en veiligheid.

Een kleine rekenvoorbeeld: Veel woonkamers hebben 50Watt spots in het plafond. Dat zijn er vaak 6 tot 10. Als het er 6 zijn, dan is dat een verbruik van 300W. Als deze vervangen worden met L.E.D.’s, dan is dat nog slechts 30Watt.

De praktijk is dat bij dagelijks gebruik deze spots ongeveer 1 jaar mee gaan, en dan moeten ze vervangen worden. De LED spots gaan meer dan 5 jaar mee. Dit is een conservatieve schatting, Fabrikanten beweren dat de lampen 50.000 uur mee gaan. Bij 6 uur per dag is dat dus 22 jaar.

Groen

Gewone lampen en halogeen lampen verbruiken veel meer stroom dan L.E.D.’s. Ongeveer 9 keer zo veel. Gebruik van L.E.D.’s geeft dus een grote besparing op stroom, en daardoor op CO2 uitstoot, gas en windmolens.

Spaarlampen en TL-buizen gebruiken ook aanzienlijk minder stroom dan gewone en halogeen lampen maar de lampen hebben een fosfor coating en er zit kwik in dat bij aansteken omgezet word tot een gas.

Dit proces duurt even, vandaar dat deze lampen ook niet direct “op temperatuur” zijn. Veel aan en uit schakelen heeft bij deze lampen ook invloed op de levensduur.

Iedere TL-buis en spaarlamp is, bij afvoeren als deze defect is, slecht voor het milieu.

Soorten

Er zijn héél veel soorten LED-lampen. Ze zijn te krijgen als directe vervanger voor de meest voorkomende normale en halogeen lampen, maar ook als buitenspots, industriële verlichting, lichtpanelen, strips, kaars – lampen enz.

Als de lamp die u zoekt niet op deze website of in de webwinkel te vinden is, neem dan contact met ons op. Wellicht kunnen wij het alsnog leveren.

Back To Top